Provtagning

Provtagning och analys av schaktmassor

Säkerställ att dina schakt- och rivningsmassor är fria från farliga ämnen genom korrekt provtagning. Vi tar emot massor enligt Naturvårdsverkets riktlinjer för säker återvinning.  

Provtag massor inför inlämning

Kits Recycling erbjuder provtagning och hantering av massor för att säkerställa att de är fria från skadliga föroreningar, vilket skyddar både miljön och kommande projekt. Vi har kapacitet att mellanlagra massor med en föroreningsgrad upp till KM-nivå (lägre grad av föroreningsklassad mark), och säkerställer att endast godkänt material återvinns, medan mer förorenade massor skickas vidare till deponi.

Hållbara projekt och material

Genom att garantera att endast rena massor återvinns, stödjer vi cirkulära och miljöanpassade byggprocesser som sparar både resurser och miljö.

Miljöanpassad provtagning

Analysen av massornas kvalitet identifierar eventuella föroreningar, vilket möjliggör en ansvarsfull och effektiv återvinningsprocess. .

Riktlinjer för massåtervinning

Vi hanterar massor upp till KM-nivå och följer Naturvårdsverkets riktlinjer för att garantera säker återvinning och korrekt hantering av förorenade massor.

Deklarera massor

Det är ni som avfallslämnare som ansvarar för att massorna blir deklarerade och provtagna innan det överlämnas till oss. Vet ni inte hur man deklarerar eller utför en provtagning kan ni kontakta oss så hjälper vi er med detta.

Vanliga frågor och svar

Här samlar vi frågor som ofta ställs om provtagning och deponi.

Som en del av vårt viktiga egenkontrollarbete genomför vi provtagning och analys av material som ska återvinnas. Detta är avgörande för att säkerställa att vi inte sprider eventuella föroreningar, vilket bidrar till en säker och hållbar återvinning.

Vi tar prov genom att samla ett samlingsprov per material. För detta tas cirka 1 dl prov från minst fem punkter i ett schaktlass. Provet blandas i en särskild provpåse, och den totala mängden som skickas in är 4-5 dl. Vid punktprov på plats tas cirka 4-5 dl per punkt, med hänsyn till olika schaktdjup. För mer detaljerade instruktioner om provtagning kontakta oss på telefon 0171 – 470 470.

För en komplett förteckning över vilka material vi tar emot och aktuella priser, vänligen besök vår prislista här.

Både du som kund och vi på Kits Recycling kan genomföra provtagningen. Det är dock viktigt att de instruktioner vi tillhandahåller följs noggrant för att få ett representativt prov.

Privatpersoner som vill återvinna mindre volymer av trädgårdsavfall hänvisas till Återbruksstationer. Hos oss sker debitering från 5 m³, och vi tar främst emot större volymer från företag. Vår anläggning är främst anpassad för hantering av schaktmassor, asfalt, betong och andra material från byggprojekt.

Minsta mängd för schaktmassor, trädgårdsavfall, asfalt, betong eller berg är 1 ton per material. För stubbar och rötter gäller minsta debitering 5 m³.

Provtagning inom Enköpings kommun kostar mellan 500-1500 kr exkl. moms per besök. Tiden som beräknas för ett besök är 30-60 minuter, och analyskostnader tillkommer.

Du kan fylla i deklarationsformuläret här.

Analyskostnader varierar från 1950 kr till 9900 kr exkl. moms beroende på vilken analys som önskas och hur snabbt svar behövs.

  • Jord och schaktmassor: MS-1 metaller
  • Utökad analys: MS1 metaller och OJ21H
  • Betong: Krom6+
  • Asfalt: OJ1 PAH
  • Berg: Sulf-1a

Kontakta oss för ytterligare analyser.

Du kan fylla i deklarationsformuläret och skicka in ditt material här.

När du deklarerat dina massor, och bifogat analysrapporten, via formuläret får du vidare information om var och hur massorna kan lämnas in utifrån analysresultatet.

Vi kontaktar er via mail. I mailet informerar vi om hur ni lämnar in massorna till oss.
Har massorna en föroreningsgrad över KM kan de inte tas emot på vår anläggning i Enköping. Fråga oss gärna om råd.

Har massorna en högre föroreningsgrad så hjälper vi er gärna med transporten till en annan anläggning.  

Ja, efter kontakt hänvisar vi dig till ett provtagningsfack. Där kan vi mellanlagra upp till 50 ton per fack. Om du har flera olika typer av material håller vi dem åtskilda. Vi tar då prov på plats och skickar det för analys, med svar inom 3 arbetsdagar.

Utöver tippavgiften debiteras du även för analyser och mellanlagring.

Efter att ha kontaktat oss kan du lämna in en mindre mängd material på vårt kontor under öppettider.

Om analysen visar en föroreningsgrad över KM-nivån kan vi tyvärr inte återvinna eller lagra materialet. Du kommer då att debiteras för bortforsling och hantering av massorna, baserat på föroreningsgraden.

Detta beror på typen av material. Läs mer om gränsvärden och föroreningar på Naturvårdsverkets hemsida.

Deklarera provtagna massor innan inlämning

Fyll i formuläret för att deklarera dina provtagna massor. Vi tar inte emot massor som inte deklarerats INNAN avlämning. Kontakta oss om ni har frågor om provtagning eller deklaration.

Massornas ursprungsplats med fullständig adress

Bifoga analyser och rapporter

Kryssa i rutorna och bifoga efterfrågade filer.

Kontaktuppgifter avfallslämnare

Observera att den som signerar denna blankett intygar att ovan angiven information är sanningsenlig samt införstådd med de bestämmelser som gäller för att lämna avfall vid de anläggningar som drivs av Kits Recycling AB. Se hemsidan: kitsrecyckling.se för Mer utförlig beskrivning av gällande bestämmelser.

Massornas ursprungsplats med fullständig adress

Bifoga analyser och rapporter

Kryssa i rutorna och bifoga efterfrågade filer.

Kontaktuppgifter avfallslämnare

Observera att den som signerar denna blankett intygar att ovan angiven information är sanningsenlig samt införstådd med de bestämmelser som gäller för att lämna avfall vid de anläggningar som drivs av Kits Recycling AB. Se hemsidan: kitsrecyckling.se för Mer utförlig beskrivning av gällande bestämmelser.