Published on

Försvunnet gårdsgrus?

Published on

Den sista snön har smält bort från tomtens skuggiga utkanter. Det är ljust när du vaknar och fåglarnas kvitter hörs igen. Det är vår! Men trädgården är ett minne blott av fjolårets prakt. Gruset på uppfarten är spårlöst försvunnet och under vintern har det uppstått mystiska kratrar i gräsmattan. Ska trädgården återfå sin glans före midsommar finns nu ingen tid att spilla!!

gärdsgrus runt pallkragarna

Har gruset försvunnet efter vintern?

Under vintern händer något med våra grusgångar, uppfarter och gårdsplaner. Det som tidigare var ett rejält gruslager med solvarma stenar att borra ned bara fötter i, har på sina ställen nu glesats ut så mycket att det blivit till kala fläckar med bara några enstaka gruskorn nedkörda i en lerig mark.

Det här har såklart sin naturliga förklaring. Vi kör med våra bilar som gradvis pressar ned gruset i marken och vi plogar och skottar bort större mängder grus än vi tror. 

För att få tillbaka gårdens mysiga känsla och uttryck behövs det fyllas på med nytt grus ibland. Vilket typ av grus, färgställning och dimension man väljer är en smaksak och avgörs av vilken känsla och uttryck som eftersträvas. Det melerade brun-röda gårdsgruset passar mycket bra till bland annat rödmålade fastigheter medan det gråtonade makadamet är populärt till vita eller grå hus. 

Gårdsgrus 8/16 Kits Recycling

Gårdsgrus 8/16

Gårdsgrus är tillverkat av natursingel. Oftast används det som dekorationssten för gångar och uppfarter. 

Materialet säljs per ton eller per kärra och du kan hämta det direkt från vår återvinningscentral i Enköping eller boka en hemleverans.  

En säck grus innehåller ca 800 kg vilket täcker en ca 20 m2 om man lägger ett 5 cm tjockt lager.

En säck grus räcker till cirka 20 m2.

Det översta lagret av grus, slitlagret, brukar vara ungefär 3-5 centimeter djupt. Det är lätt att bli frestad att lägga på ett par extra centimeter för att slippa fylla på med nytt lika ofta. Problemet med ett för djupt slitlager är att det blir svårare att till exempel köra på det med bil eller barnvagn. Bilen sjunker lättare ned i gruset och i värsta fall kan den köra fast. För mycket grus spiller också enklare över på gräsmattor eller andra ställen där man inte vill ha det. 

Hur mycket grus behövs?

Vi brukar räkna på att 1 säck grus om ca 800 kg räcker till ca 20m2 om man lägger ett fem centimeter djupt lager.

Makadam 8/11

Makadam 8/11

Fräscha upp uppfarten

Makadam 8/11 är ett alternativ till gårdsgruset. Stenen är dekorativt grå i sin färg och fungerar alldeles utmärkt som slitlager på en grusgång eller uppfart. Många väljer gårdsgrus på färgen för att passa väl in i den övriga omgivningen och fastighetens färgsättning.

Våra materialguider

Hitta en guide för ditt nästa projekt. Genom att välja återvunna material bidrar du till en cirkulär och mer miljövänlig massindustri.

Se alla inlägg

Våra materialguider

Hitta en guide för ditt nästa hemmaprojekt. Här läser du hur du nyttjar återvunna material på bästa sätt.

Se alla inlägg